Rezept Toller Holler: Rezept für Holunderblütensirup

Zubereitung: 30 Minuten
süß
Aufwand: niedrig
0 Portionen

Die Hollerblüte im Juni ist das verlässlichste Zeichen dafür, dass endlich richtig Sommer ist. Mit unserem Rezept für Holunderblütensirup lässt sich der Geschmack des Sommers in Flaschen füllen.

Zutaten

Zutaten

  • 1 l Wasser
  • 1 kg Zucker oder Birkenzucker (Xylit)
  • 200 ml Zitronensaft
  • 1 Stück Bio-Zitrone (unbehandelt)
  • 20 Stück Holunderblüten (je mehr Holunderblüten man nimmt, desto besser)
  • evtl. einen Minzzweig und Melisse

Zubereitung


Hollersirup ansetzen

Nach dem Sammeln sollte man die Holunderblüten von den größten Verunreinigungen befreien. Die Zitrone in Scheiben schneiden. Danach die Holunderblüten zusammen mit dem Zucker, Zitronensaft und den Zitronenscheiben in ein großes Gefäß geben und so lange rühren, bis am Boden kein Zuckersatz mehr liegt. Gegebenenfalls noch Minze oder Melisse hinzufügen und nochmals gut durchrühren. Das Gefäß an einen kühlen Ort stellen und am Besten mit einem Tuch abdecken. Täglich ein- bis zweimal erneut umrühren.

Prepare elderberry syrup

After collecting, the elderflowers should be cleaned of the largest impurities. Cut the lemon into slices. Then place the elderflowers together with the sugar, lemon juice and lemon slices in a large container and stir until there is no more sugar substitute at the bottom. If necessary, add mint or lemon balm and stir well again. Place the container in a cool place and cover with a cloth. Stir again once or twice a day.

Prepare elderberry syrup

After collecting, the elderflowers should be cleaned of the largest impurities. Cut the lemon into slices. Then place the elderflowers together with the sugar, lemon juice and lemon slices in a large container and stir until there is no more sugar substitute at the bottom. If necessary, add mint or lemon balm and stir well again. Place the container in a cool place and cover with a cloth. Stir again once or twice a day.

Bottling elderberry syrup

The rule of thumb is that the syrup is ready as soon as there is no more sugar on the bottom, i.e. it is completely dissolved. However, the flowers should be infused for at least 3 days to release as much flavour as possible. When the syrup is ready, it can be decanted into smaller bottles. To do this, clean the bottles well and boil them. Pour the syrup mixture through a coarse sieve to remove the cones and lemon slices. Finally, filter the syrup through a fine cloth (gauze cloth, straining cloth or similar) and pour into bottles.

Variants

You can also boil the syrup briefly before bottling it. However, some of the vitamins will be lost and the syrup will usually keep for a long time even without heating. Instead of sugar, you can also prepare the syrup with birch sugar (xylitol). Simply replace the sugar 1:1 with xylitol and stir the syrup mixture several times a day. A few sprigs of mint (simply add to the water-sugar mixture together with the elderflowers) give the syrup an even fresher flavour. And you have alcohol-free Hugo at home.

Bottling elderberry syrup

The rule of thumb is that the syrup is ready as soon as there is no more sugar on the bottom, i.e. it is completely dissolved. However, the flowers should be infused for at least 3 days to release as much flavour as possible. When the syrup is ready, it can be decanted into smaller bottles. To do this, clean the bottles well and boil them. Pour the syrup mixture through a coarse sieve to remove the cones and lemon slices. Finally, filter the syrup through a fine cloth (gauze cloth, straining cloth or similar) and pour into bottles.

Variants

You can also boil the syrup briefly before bottling it. However, some of the vitamins will be lost and the syrup will usually keep for a long time even without heating. Instead of sugar, you can also prepare the syrup with birch sugar (xylitol). Simply replace the sugar 1:1 with xylitol and stir the syrup mixture several times a day. A few sprigs of mint (simply add to the water-sugar mixture together with the elderflowers) give the syrup an even fresher flavour. And you have alcohol-free Hugo at home.

Hollersirup abfüllen

Die Faustregel lautet, dass der Sirup fertig ist, sobald sich am Boden kein Zucker mehr absetzt, dieser also komplett aufgelöst ist. Die Blüten sollten jedoch mindestens 3 Tage lang ziehen, um möglichst viel Geschmack abzugeben. Wenn der Sirup fertig ist, kann er in kleinere Flaschen umgefüllt werden. Dazu die Flaschen gut reinigen und auskochen. Das Sirup-Gemisch durch ein grobes Sieb gießen, um die Dolden und Zitronenscheiben abzuseien. Zum Schluss den Sirup durch ein feines Tuch (Mulltuch, Passiertuch o.ä.) filtern und in Flaschen füllen.

Varianten

Man kann den Sirup, bevor man ihn in Flaschen füllt, auch kurz aufkochen. Dadurch gehen aber einige der Vitamine verloren und der Sirup bleibt in der Regel auch ohne Erhitzen lange haltbar. Statt Zucker kann man den Sirup auch mit Birkenzucker (Xylit) ansetzen. Einfach den Zucker 1:1 durch Xylit ersetzen und den Sirupansatz mehrmals täglich durchrühren. Ein paar Zweige Minze (einfach mit den Holunderblüten gemeinsam dem Wasser-Zucker-Gemisch beimengen) geben dem Sirup einen noch frischeren Geschmack. Und man hat alkoholfreien Hugo zu Hause.

Tirol Newsletter

Der Berg Ruft? Unser Newsletter auch!

Im wöchentlichen Newsletter verraten wir Ihnen die besten Urlaubstipps für Tirol.